Scroll Top

Verkkokaupan Perustaminen – Menesty Näillä Vinkeillä

Nykyään verkkokaupan perustamisesta on tehtyä helppoa. On olemassa useita todella hyviä verkkokauppa-alustoja, joilla oma nettikauppa voidaan nopeasti perustaa.

Verkkokaupan perustamiseen tarvitset verkkokauppa-alustan, johon perustat verkkokauppasi. Tämän lisäksi sinun tulee hankkia verkkokaupalle oma domain-verkkotunnus ja ottaa käyttöön verkkokaupan maksutavat. Maksupalveluita on useita kuten esimerkiksi Bambora, Paytrail , Paypal, Chekcout, Klarna, Stripe, Visma Pay, BlueCommerce jne. Maksutapoja en käsittele sen enempää koska niitä voit itse käydä tarkemmin tutkimassa. Tässä artikkelissa käsittelen verkkokaupan perustamista, markkinointia ja lopuksi esittelen muutaman hyvän verkkokauppa-alustan.

On olemassa verkkokauppapalveluita, joissa verkkokaupan perustaminen onnistuu ilmaiseksi. Mikään ei oikeasti ole ilmainen, vaan kyllä ne jollain tavalla rahansa ansaitsevat sinun verkkokaupan liiketoiminnalla. Herääkin kysymys, kannattaako valita ilmainen vai maksullinen verkkokauppa-alusta?

 

1. Perusta verkkokauppa ilmaiseksi – Kokeile, miten tuote myy

Verkkokaupassa myyt tuotteita ja nyt kannattaakin miettiä, että mitä haluat myydä? Oletko yrittäjä ja haluat myydä tekemiäsi tuotteita netissä?

Jos et ole varma, miten hyvin saat tuotteita myytyä nettikaupassa eli toisin sanoen, kuinka kaupallisia tuotteesi ovat, niin siinä tapauksessa ilmaisen verkkokaupan perustaminen saattaa olla järkevä ratkaisu.

Ilmaisella verkkokaupalla et menetä rahaa, mutta voit testata, että ostaako kukaan tuotteitasi. Toki myyntivoitto on pienempi, kun verkkokauppa-palvelun omistaja ottaa myynnistä oman katteensa.

Ilmainen verkkokauppa sopii hyvin kokeiluun ja voit arvioida, miten hyvin tuote myy ja kuinka kaupallinen se voisi olla.

Itse en ilmaisella verkkokauppa-alustalla tekisi muuta kuin testaamista. Mikäli oikeasti haluan luoda bisnestä verkkokaupalla, niin silloin valitsen maksullisen palvelun. Mielummin häviän aluksi pienen summan rahaa maksulliseen palveluun. Verkkokauppa-alustan vaihtaminen ei ole aivan yksikertainen juttu, joten kannattaa vakavasti miettiä aloittaako ilmaisella ja maksaa oppirahat alustan vaihdossa. Kannattaa ottaa huomioon, että verkkokaupan Google hakukonesijoitukset saattavat kadota sekä moni muu voi mennä pieleen verkkokauppa-alustan vaihdon yhteydessä.

 

verkkokaupan perustaminen

 

 

2. Laadukkaan verkkokaupan perustaminen kannattaa – luo siitä brändi

Mikäli haluat luoda brändin imagoa vastaavan nettikaupan – valitse laadukas, maksullinen verkkokauppa.

Onko yrityksenne taloustilanne vakaampi ja teillä on varaa alussa hävitä pieniä summia? Jos näin on, niin silloin ehdottomasi kannattaa valita paremman tasoinen, laadukas verkkokauppa-alusta, jolla viette verkkokauppatoiminnan ammattimaiselle tasolle.

Laadukkaan verkkokaupan perustaminen vie vain hetken aikaa. Eikä se maksa suuria summia, jos teet sen itse ja yrität pitää kustannukset alhaisina. Shopifylla perustat ammattimaisen näköisen verkkokaupan jopa yhdessä päivässä.

Voit myös pyytää jonkun firman suunnittelemaan teille nettikaupan, mutta silloin kannattaa olla valmis maksamaan kymmeniä tuhansia euroja. Kaikista suurimmat nettikaupat ovat koodattu ja luotu alusta asti heidän tarkoitukseen. Tämä on paras vaihtoehto, kun haluat tehdä huippuluokan nettikaupan.

Meille tavallisille ihmisille ja yrittäjille parempi vaihtoehto on valita edullisempi ratkaisu. Näillä ohjelmilla voit luoda suuren tai pienen nettikaupan, hinta ei ole menestyksen esteenä.

 

3. Verkkokauppa-alustan valinta: Shopify ja WooCommerce ovat parhaat verkkokauppa-alustat

Suosittuja verkkokaupan perustamiseen suunniteltuja ohjelmia, eli verkkokauppa-alustoja ovat esimerkiksi WooCommerce (WordPress), Shopify,  Magento, Drupal, MyCashflow, Vilkas (ePages), Clover Shop jne.

WooCommerce ja Shopify ovat mielestäni parhaat vaihtoehdot.

Lue Shopify verkkokauppa -esittely, josta saat kattavasti tietoa Shopifysta.

Siellä kerrotaan mm. mitä Shopify verkkokaupan perustaminen maksaa. Useimmille aloitteleville verkkokaupan perustajille Shopify on paras vaihtoehto. Se on erittäin helppokäyttöinen, jolla jopa aloittelijat pystyvät luomaan näyttävän näköisen nettikaupan päivässä tai parissa. Shopify on verkkokauppoja tekevien yritysten vihollinen, koska kuka vaan meistä osaa sillä tehdä todella hienon nettikaupan, ilman asiantuntijan apua.

 

Yksi edullisimmista verkkokauppa-alustoista on WordPress (WooCommerce) ja sitä suosittelen mielelläni. WooCommerce verkkokaupan ominaisuudet ovat todella monipuoliset ja hyvät. WordPress WooCommerce verkkokaupan perustaminen on ilmaista, mutta ainoastaan joudut maksamaan webhotellin, verkkotunnuksen ja verkkomaksupalveusta aiheutuvat kulut. Teema määrittää sivuston ulkoasun ja se täytyy myös ostaa ennen verkkokaupan perustamista. Teemat verkkokauppiaille maksavat normaalisti +/- 59 dollaria. WooCommerce verkkokauppa on maailman suosituin, joten et varmasti tule tekemään huonoa valintaa, mikäli valitse WordPressin alustaksi.

Shopify on aloittelijaystävällinen, kun taas WooCoommerce verkkokauppa on kustomoitavissa ehkä hieman monipuolisemmin. Molempia pystyy kustomoimaan erinomaisen hyvin. WooCommerce on maailman suosituin ja Shopify toiseksi suosituin verkkokauppa-alusta.

 

4. Verkkokaupan sivuston rakenne ja ehdot kaupankäynnille

Sen jälkeen, kun olet valinnut sopivan alustan nettikaupan pyörittämiseen, niin seuraavaksi on hyvä miettiä sivuston rakennetta ja kaupankäynnin ehtoja.

Kaupassa vierailevat potentiaaliset asiakkaat eivät jaksa seikkailla ja mahdollisesti eksyä sivuillasi, vaan kaikista tärkeintä on selkeys.

Luo tuotteille omat tuoteryhmät

Jaa verkkokaupan tuotteet tuoteryhmiin. Tuoteryhmien käytöllä selkeytät verkkokaupan rakennetta, helpotat tuotteiden etsimistä ja löytämistä. Asiakkaiden on paljon helpompi käyttää selkeästi eri tuoteryhmiin jaoteltua verkkokauppaa.

Luo selkeä navigaatio: menu-valikko

Jotta asiakas viihtyy verkkokaupassasi, hänen täytyy osata käyttää sitä. Menu-valikon on syytä olla helppokäyttöinen ja selkä, jotta asiakas pääsee nopeasti tuotteiden ja tuoteryhmien sivuille.

Listaa ehdot kaupankäynnille

Asiakkaat haluavat tietää mitä maksaa toimitus ja muut ehdot. Muista siis lisätä sivuillesi toimitusehdot, maksuehdot ja miten pitää toimia reklamaatiotilanteessa. Tuotteiden palautusoikeus kannattaa kertoa, eli milloin viimeistään asiakkaalla on oikeus palauttaa ostamansa tuote.

 

5. Domain -Verkkotunnus on verkkokauppasi nimi – Valitse se huolella

Valitse kaupan verkkotunnus huolella, eli älä ota käyttöön ihan mitä vaan nimeä, koska siitä sinut muistetaan ja myös löydetään sillä nimellä.

Mikäli sinulla on jo omat nettisivut, voit käyttää samaa domainia ja yhdistää ne toisiinsa (nettikauppa ja kotisivut).

Vaikeasti muistettava tai muuten vaan huono domain saattaa vaikuttaa tulevaan kaupankäyntiin, joten käytä aikaa sopivan löytämiseen. Useimmiten kannattaa käyttää oman yrityksen nimeä / brändiä verkkotunnuksena.

Älä käytä mitään googlen hakutuloksiin viittaavaa domain-nimeä, koska sillä et luo uskottavuutta, vaan annat enemmänkin epäpätevän kuvan yrityksestäsi. Parempi on valita oma brändi domainiksi, koska silloin voit luoda siitä uskottavan ja kannattavan liiketoiminnan.

 

5. Verkkokaupalle oma webhotelli

Suurin osa suosituista verkkokauppa-alustoista tarjoaa kaiken sinulle, myös webhotellin, eli sivujen ylläpidon. Jos olet tekemässä WooCommerce verkkokaupan WordPressillä, niin silloin sinun täytyy tilata webhotelli.

WooCommerce verkkokaupan webhotelleja on tarjolla useita eritasoisia vaihtoehtoja, mutta kolme asiaa kannattaa pitää mielessä sopivan webhotellin valinnassa.

  • Kiintolevytila: kuinka paljon tallennustilaa webhotelli tarjoaa. Verkkokaupat saattavat tarvita suuren säilytyskapasiteetin, jos kauppaan on lisätty useita tuotteita.
  • Turvallisuus: tarkista webhotellin turvallisuus eli, mitä palveluun sisältyy, jos verkkohyökkäys kohdistuu sinun omaan nettikauppaan. WordPress kuten kaikki muut alustat ovat alttiita verkkohyökkäyksille ja sen takia on hyvä turvata selusta ettei pahimmassakaan tapauksessa koko liiketoiminta ajaudu ongelmiin.
  • Suorityskyky / palvelimen nopeus: Verkkokauppa-sivustot ovat normaalisti hieman raskaampia ja hitaampia, joten webhotellin täytyy olla riittävän tehokas, jotta sivut avautuvat mahdollisimman ripeästi. Kukaan ei jaksa odottaa montaa sekuntia, että tuotteen sivu aukeaa. Jos sivusto on hidas sen huomaat kauppojen menetyksenä. Nopeus on valttia!

 

7. Verkkokaupan markkinointi ja mainonta

Sen jälkeen, kun olet perustanut verkkokaupan, haluat varmasti saada kävijöitä sivuillesi. Kerron muutamia vinkkejä myynnin edistämiseen ja markkinointiin. Nykyään kaikkien verkkokauppiaiden pitää tehdä digitaalista markkinointia. Digimarkkinoinnin kanavia ja keinoja on useita, mutta tärkeimmät näistä ovat markkinointi sosiaalisessa mediassa, hakukonemarkkinointi (SEM, search engine marketing) ja hakukoneoptimointi (SEO, search engine optimization).

Mainosta verkkokauppaa sosiaalisen media alustoilla

Perusta yritykselle oma Facebook tili ja käytä sitä myyntiin ja markkinointiin. Mainostamalla saat parhaiten kauppaa. Sijoita rahaa facebook mainontaan ja tulet varmasti saamaan rahasi takaisin, kun luot mainoksista kohderyhmääsi kiinnostavan. Voit myös luoda kilpailuja ja anna palkinnoksi jokin tuote, vaikkapa ämpäri – siitähän suomalaiset tykkäävät. Facebook tarjoaa verkkokauppiaille loistavan mahdollisuuden lisätulojen ansaitsemiseen ja se kannattaa hyödyntää.

Muista luoda yrityksesi nettikaupalle myös muut sosiaalisen media tilit kuten esimerkiksi Instagram. Instassa voit jakaa hienoja kuvia verkkokauppasi tuotevalikoimasta. Instagramissa voit visuaalisesti kertoa tarinoita oman yritystoiminnan arjesta ja tuoteuutuuksista.

Nykyään nuorison keskuudessa TikTok on suosittu. Markkinointi ja mainonta TikTokissa on vielä suhteellisen edullista. Mikäli verkkokauppasi tuotteiden kohdeyleisöä löytyy sieltä, niin ehdottomasti kannattaa investoida osa markkinointibudjetista TikTok mainontaan.

YouTube on on loistava tapa mainostaa oman firman tuotteita. Luo oma YouTube kanava ja tee omia videoita. Oman kanavan luominen ei ole pakollista, jos se tuntuu sinusta vieraalta ajatukselta. Voit myös vain keskittyä  mainostamaan YouTubessa. Lähes kaikki meistä katsoo YouTubesta videoita. Kuten varmasti tiedät, että usein videoiden alussa näet jonkun mainoksen. Toki mainoksia voidaan sijoittaa mihin vain kohtaan videota. Sen päättää tubettaja, eli videon tekijä. Videomainokset antavat sinun brändillesi näkyvyyttä ja samalla tubettaja saa niistä tuloja, kun ihmiset katsovat heidän videoilla näkyviä mainoksia.

 

Hakukonemarkkinointi: Lisää kävijöitä ja myyntiä Google Google Ads mainonnalla

Toinen erittäin suosittu markkinointitapa on hakukonemarkkinointi, eli sijoittaa rahaa Google Ads mainontaan. Mainokset näkyvät esimerkiksi googlen hakutuloksissa orgaanisten hakujen yläpuolella – ensimmäisenä.

Tätä kaikki suuret verkkokaupat tekevät ja he oikeasti käyttävät todella suuria summia adwords mainontaan.

Tässä myös ilmenee pienimuotoinen ongelma aloittelevalle verkkokauppiaalle, koska saatat joutua sijoittaa suurempia summia hakukonemarkkinointiin, jos kilpailet samoilla tuotteilla isojen toimijoiden kanssa.

Goolge hakukonemarkkinointi on oma maailmansa ja saatan ehkä myöhemmin kirjoittaa aiheesta tarkemmin. Eli miten sitä kannattaa hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Hakusanamainonnassa kilpaillaan avainsanoilla ja hakusanojen kilpailussa pystytään säästämään rahaa, jos tekee asiat fiksusti ja optimoi omia mainoksia tehokkaasti.

 

Hakukoneoptimointi: Panosta orgaaniseen näkyvyyteen

Hakukoneoptimointiin liittyy myös hakusanoja, mutta niiden näkvyydestä kilpaillaan Googlen ja muiden hakukoneiden orgaanisissa, eli ilmaisissa hakutuloksissa. Verkkokaupan hakukoneoptimointi ei ole kaikista helpointa, mutta sekin on mahdollista toteuttaa. Siihen kannattaa ainakin hieman panostaa, koska se on ilmaista näkyvyyttä, jos sivusto pääsee Googlen etusivulle tai niin korkealle hakutuloksissa, että joku löytää kauppasi. Hakukoneoptimoinnin tekeminen vie aikaa ja varsinkin tuloksien näkemisessä kestää pitkään, jos hakusanat ovat kilpailtuja. Tästä syystä verkkokaupan hakukoneoptimointi kannattaa toteuttaa samanaikaisesti muiden markkinoinnin keinojen kanssa. Markkinoi verkkokauppaasi hakukoneissa (hakukonemerkkinointi) sekä sosiaalisessa mediassa, niin saat nopeammin kassavirtaa (myyntiä). Yhdistämällä nämä kaikki markkinoinnin menetelmät, saat parempia tuloksia aikaan ja nopeammin.

Onnea ja menestystä uuden verkkokauppan perustamiseen!

 

Jos vielä haluat lisää ehdotuksia verkkokauppa- ja kotisivualustoista, katso tästä linkistä suosituksia: parhaat kotisivu-, blogi-, verkkokauppa-alustat

 

Haluatko tietää, millä ohjelmalla voit tehdä kotisivut ilmaiseksi – katso linkistä muutama hyvä vaihtoehto.

Heräsikö kysymyksiä liittyen nettikaupan perustamiseen?

 

 

 

 

 

Tuotemaailma esittelee ja suosittelee ainoastaan tuotteita ja palveluja, joita itse käytämme tai ostaisimme. Sivustolla on affiliatelinkkejä.